Gaslighting

& VÆGTPROBLEMER

Filmen Gaslight er med den svenske skuespillerinde Ingrid Bergman i hovedrollen.

Den handler om en kvinde, der bliver behandlet så dårligt, at hun til sidst mister enhver form for tillid til sine egne tanker og sine egne følelser. Dermed ender hun med at blive 100% afhængig af sin krænker. 


Du tænker forkert, føler forkert og er alt, alt, alt for tyk


Gaslighting er et begreb, man oftest forbinder med psykopater. Psykopater benytter gaslighting til at gøre deres ofre helt og holdent afhængige af dem. 

Psykopater har ingen empati med andre mennesker. Tværtimod. Nogen psykopater kan decideret godt lide at se andre mennesker blive nedgjort eller føle smerte. Både fysisk og psykisk. Det giver dem en følelse af kontrol og overlegenhed, som de grundlæggende mangler. 

Gaslighting går ud på at forvanske al information. Vigtige informationer bliver tilbageholdt eller fordrejet, så verden pludselig ses ud fra krænkerens motiv. Læg dertil en god portion verbal misbrug.

Gang på gang får offeret at vide, at alt det, de troede, var sandt og godt i virkeligheden er hæsligt og forkert. Inden for psykologien kaldes det invaliderende adfærd. Det er invaliderende adfærd, hver gang nogen forsøger at fortælle dig, at normal adfærd er forkert, eller at dine følelser er forkerte. 

De fleste mennesker, der bliver udsat for den behandling, vil ikke bare få et meget dårligt selvværd, de vil også ende med ikke længere at kunne stole på sig selv – at tvivle på sig selv.

De spørger sig selv: “Hvem er jeg, når jeg ikke engang ved, hvad jeg skal tænke? Hvem er jeg, når jeg ikke ved, om det jeg føler, er rigtigt?” De tvivler dermed ikke alene på sig selv, de over tager også krænkerens synspunkter.

Hvad har så gaslighting med spiseforstyrrelser at gøre? Det er jo ikke alle, der har en spiseforstyrrelse, der bor sammen med en psykopat. Sagen er bare, at vi alle sammen bliver udsat for forvansket information hver dag. I hvert fald når det handler om, hvordan vores udseende skal være. 

På Facebook f.eks. lægger vores venner og bekendte billeder op af sig selv. De er ikke bare taget, når solen skinner og vennerne er på besøg. De er også valgt ud, så deltagerne tager sig bedst muligt ud, og de er oftere og oftere også blevet fotoshoppet. Det giver et klart budskab: Hvis du ikke ser sådan ud, har du hverken ret til solskin eller venner. 

I starten holder vi fast i vores egne tanker: Det er vigtigere, at have det sjovt og være en god veninde, end at være tynd. Senere begynder vi at tvivle på, om vi har ret.

Alle, der er kendte, skuespillere, modeller, tv-speakere – ALLE, der klarer sig godt er tynde. Så er det, at vi begynder at tænke på, om Facebook har ret. Vi starter med at prøve det af. Taber 4 kilo og ser, hvad der sker. 

Efterfølgende bliver vi belønnet med den ros og opmærksomhed, vi har higet så meget efter. Nu passer vi ind! Det påvirker os til at forkaste tidligere prioriteter. Det er ikke længere det vigtigste at være en god veninde, Det er noget, der hører barndommen til. Nu har vi overtaget Facebooks holdning, som vores egen. På den måde virker det på samme måde som gaslightning.