Metakognitiv terapi mod overspisning

Hvis du kæmper med overspisninger, har du med garanti prøvet et utal af slankekure. Du har måske også opnået et vist vægttab, men hvis du er overspiser, har du nok også taget det hele på igen. 

Intentionerne er gode nok. Nu skal det være slut med at proppe sig med søde, fede og salte ting – nu skal der skæres ned på kalorierne, for nu skal du være normalvægtig. 

Slankekure hjælper ikke mod overspisning

Det er selvfølgelig nærliggende at tænke i slankekure, hvis man er overvægtig, men lider man af BED (binge eating disorder) også tvangsoverspisning, er fokus på mad og motion spild af gode kræfter. I værste fald kan det gøre problemet værre. 

I starten går kuren som regel godt, men så sker der noget, der gør dig vred, ked af det, bange eller ensom. Det sker jævnligt for alle mennesker, men hvis du ikke har fået lært, hvordan du styrer de negative tanker og følelser på andre måder, så vil du sikkert prøve at kontrollere dem, som du plejer, nemlig ved at overspise. Det er – hvad enten vi kan lide det eller ej, super effektivt. Overspisninger aktiverer hjernens såkaldte belønningssystem og når det sker, føler vi os gladere og roligere.


Metakognitiv terapi mod overspisning

Hvis du lige har været på slankekur, vil din krop tro, der er hungersnød og derfor prøve at holde på kalorierne. Så kan du opleve at dit stofskifte bliver lavere. Når du overspiser kan du derfor risikere at komme til at veje (endnu) mere, end du gjorde før. Vores bedste råd er derfor at undgå slankekure, hvis du har BED.

Der er mange grunde til at man starte med at overspise

Måske har du også prøvet terapi. Mange, der kæmper med overspisninger, kan huske, hvornår det skete første gang. Måske var det lige efter forældrene blev skilt. Eller da man en periode blev mobbet i skolen. Eller da man skulle flytte til en anden del af landet og derfor mistede sine venner. Det er helt forståeligt, at man gerne vil finde årsagerne til overspisningerne. Vi vil jo alle sammen gerne forstå vores liv. Forståelse alene fjerner bare ikke lidelsen. For at undgå at overspise fremover skal du lære at håndtere kriser på en ny måde. Den nye måde hedder metakognitiv terapi mod spiseforstyrrelser. 

Hvad sker der hos dig og alle andre, der overspiser?

Du har sikkert nogle fornemmelser af den type, man kan kalde trang eller lyst. Det kan være, du har virkelig meget lyst til chokolade. Du har sikkert også nogen tanker i retning af: Jeg er for tyk, jeg spiser tit for meget, og det er da også for dårligt. Jeg er en slapsvans. 

Hvor mange mennesker tror du får de tanker ind imellem? Mange. Rigtig mange. Det er altså noget, man må betragte som normalt. 

Lad os derfor se på, hvad du gør ved de tanker. Hvad er din reaktion på dem? Hvordan håndterer du dem? Dykker du ned i dem? Grubler du. Tænker du over, hvorfor det er blevet sådan? Om det er din egen skyld? Om årsagen skal findes i din opvækst? Om det er synd for dig? Om du er født med en svag karaktér? 

Bekymrer du dig også uforholdsmæssigt meget om fremtiden? Hvordan ender jeg med at se ud? Vil mine børn blive drillet, når deres kammerater ser mig?  Skammer mine venner sig over mig? 

Fantaserer du om maden? Tænker du på, hvor godt det vil smage, og hvor dejligt det vil blive, når du på et tidspunkt giver los og tømmer hele skabet med alle de forbudte varer?

I VALENTIA KLINIKKEN fortæller mange os, at spiseforstyrrelsen fylder næsten hele dagen! 

Det er måden, man reagerer på der skaber problemet

Resultatet eller symptomerne, om man vil, er det, der får alle mennesker til at søge hjælp. De kommer fordi de overspiser, er overvægtige og skammer sig. Fordi de ikke kan være sammen med deres venner eller kæreste, som de gerne vil.  Fordi de hader prøverum, badeferier og offentlig transport og fordi de bruger alt for mange penge på mad.

Det er der selvfølgelig ingen mennesker, der kan holde ud at leve med. 

Metakognitiv terapi mod overspisning

I VALENTIA KLINIKKEN kan du lære at forholde dig til og reagere på dine tanker på en ny måde. Du vil finde ud af, at det du tidligere har ment var en fornuftig måde at tænke på, faktisk er med til at vedligeholde og forstærke problemerne. Hvis du først finder ud af, at din tankestil hverken er effektiv eller nødvendig, vil du også slippe af med symptomerne. 

Tanker om tanker kaldes med et fint ord for metakognitioner. Metakognitiv terapi er den nyeste udvikling inden for de moderne kognitive terapiformer. Hos VALENTIA KLINIKKEN er vi specialister i spiseforstyrrelser og har derfor tilpasset den metakognitive terapi, så den passer til lige netop de udfordringer, man har, når man kæmper med en overspisninger.