Myter eller fakta om spiseforstyrrelser

Kender du en, der lider af en spiseforstyrrelse? Vil du gerne hjælpe? Synes du samtidig det er svært at finde ud af, hvad der er fup og hvad der er fakta om spiseforstyrrelser?

Så er du ikke den eneste. Der er en lidelse, der er omgivet af mange myter.


Antik buste. Der er mange myter og få fakta om spiseforstyrrelser

Hvad er myter og hvad er fakta om spiseforstyrrelser ?


Spiseforstyrrelser har eksisteret siden antikken. Selv om der er forsket meget i spiseforstyrrelser siden da, er der stadig en del myter, der trives. Vi har samlet nogle af de mest almindelige myter og erstattet dem med fakta om spiseforstyrrelser.


Spiseforstyrrelser er et valg – man skal bare tage sig sammen


Der er tale om komplekse medicinske og psykiatriske sygdomme, som patienter ikke vælger. Lidelserne er beskrevet i WHOs diagnosesystem ICD 10. Flere årtiers genetisk forskning viser, at der både er tale om genetiske og miljømæssigt betingede sygdomme. Hertil kommer at lidelserne ofte forekommer sammen med andre kendte lidelser som f.eks angst og depression.


Årsagen er forældrenes KRAV OG adfærd

Organisationer fra hele verden, herunder Academy for Eating Disorders og American Psychiatric Association, har lavet undersøgelser, der tyder på, at forældre ikke forårsager psykiske lidelser. Forældre, især mødre, er traditionelt blevet set som årsag til deres børns psykiske problemer, men nyere forskning tyder på, at dette kun meget sjældent er tilfældet. Det er ikke det samme som at sige, at forældre ikke spiller en stor rolle i behandlingen. Er du pårørende til et menneske, med en spiseforstyrrelse, kan du få hjælp hos VALENTIA KINIKKEN.


Nu om dage har alle en spiseforstyrrelse


Selv om vores nuværende kultur er meget optaget af mad og vægt, er decideret kliniske forstyrrelser ikke tilsvarende udbredt. Konsekvenserne af spiseforstyrrelser kan være livstruende. Mennesker, der kæmper med spiseforstyrrelser, har også en alvorligt formindsket livskvalitet. Ifølge Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser & Selvskade er der ca. 5.000 personer, der lider af anoreksi, 30.000, der har bulimi og omkring 40.000 mennesker, der kæmper med BED (Binge Eating Disorder)


De må da vide, hvorfor de gør det

Nogen mennesker kan pege på en bestemt begivenhed, som de mener, er årsagen til deres spiseforstyrrelse, men andre kan ikke nævne en særlig grund. Der er heller ikke noget bevis for, at afdækning af årsagen til en spiseforstyrrelse er nødvendig, for at man kan blive rask. Spiseforstyrrelser skyldes en blanding af genetiske årsager og miljømæssige begivenheder. Det sidste kan for eksempel være at kroppen er blevet meget stresset efter en skrap slankekur og nu reagerer voldsomt på mad. Flere år senere er slankekuren måske glemt, men spiseforstyrrelsen er der stadig. Fakta om spiseforstyrrelser er at de er selvvedligeholdende.


Hvis det ikke kan ses, er de ikke syge


De fleste mennesker med en spiseforstyrrelse er ikke undervægtige. Den opfattelse skyldes sikkert, at der er mest omtale af den spiseforstyrrelse, der hedder anoreksi. Mennesker, der lider af anoreksi, vil typisk være undervægtige. Det gælder imidlertid ikke for de andre typer af spiseforstyrrelser. Man kan ikke bare ved at se på et menneske fortælle, om de har en spiseforstyrrelse. Desværre bidrager ovenstående myte til, at mennesker, der har det meget dårligt, ikke får behandling.


Spiseforstyrrelser handler kun om mad

Det er korrekt, at stort set alle med spiseforstyrrelser har stort fokus på mad og krop. Mennesker med BED vil dog i reglen bare ønske sig en normal kropsvægt. Spiseforstyrrelsen selektiv spisning, handler sjældent om at man gerne vil se ud på en bestemt måde, men mere om, at der er mange ting, man bare ikke kan spise. Der er imidlertid altid nogle problemer bag tankerne om maden og kroppen. Meget tyder på, at mennesker med spiseforstyrrelser kæmper med lavt selvværd, øget behov for kontrol, perfektionisme og ængstelse. Alle disse ting kan også være problemer, de også kæmper med i andre sammenhænge. 


Delvist genetisk betingede sygdomme er uhelbredelige


Det er vigtigt at huske, at biologi ikke er skæbne. Der er altid håb om bedring. Det vil ofte være stressende perioder af livet, der kan udløse problemerne, men derfor hjælper det også at få hjælp til at håndtere stress på en anden og bedre måde. Nogle spiseforstyrrelser er vanskeligere at behandle end andre. Men fakta om spiseforstyrrelser er, at den rette behandling hjælper, bedrer og i visse tilfælde helbreder.


Kun unge piger får spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser kan påvirke alle uanset deres alder eller køn. Selv om spiseforstyrrelser er mere almindelige hos kvinder, bliver forskere og klinikere opmærksomme på et stigende antal mænd. Det gælder for spiseforstyrrelsen BED, men også for nogle af de “nyere” typer af spiseforstyrrelser som ortoreksi og megareksi.

Aldersmæssigt er det korrekt, at de fleste psykiske lidelser udløses i eller omkring puberteten, men både ældre og yngre mennesker kan få spiseforstyrrelser. Lidelserne kan også komme igen på grund af stressende omstændigheder i voksenalderen.