Symptomer og tegn på spiseforstyrrelse

Som pårørende kan du blive opmærksom på en adfærd hos din nærmeste, som kan være tegn på spiseforstyrrelse.

Nedenunder har vi vist en liste over de symptomer, vi synes skal give anledning til en samtale om trivsel. Det er vigtigt, at du giver udtryk for din bekymring og tilbyder din hjælp. 

Du vil sikkert bemærke, at mange af de ting, der står på listen, også gælder for teenagere, der ikke har spiseforstyrrelser. Det er derfor ikke en facitliste, men jo flere tegn du ser, des mere grund kan der være til at tage en samtale om emnet.  KROPSLIGE TEGN PÅ SPISEFORSTYRRELSE

Forældre lægger som regel først mærke til nogen af de kropslige tegn. Særligt hvis de kan se, at deres barns vægt ændrer sig markant.

Børn, der lider af anoreksi, er bare tit meget gode til at skjule deres krop. De begynder måske at gå i lidt mere løstsiddende tøj end ellers og de har måske ikke lyst til at bade sammen med andre mere. 

Forældre, der oplever at deres barn tager meget på i vægt, vil være tilbøjelige til at være lidt mere opmærksomme på, hvor meget barnet spiser til måltiderne. Det er bare sjældent at overspisningerne finder sted i forbindelse med måltiderne, så det er ikke nødvendigvis en god indikation for, om barnet har problemer med BED. Det er også vigtigt, at være opmærksom på at BED er en spiseforstyrrelse, der i høj grad også rammer drenge.

Børn, der lider af bulimi har ofte en normalvægt, og derfor går der som regel meget lang tid, inden sygdommen bliver opdaget. 

Nogen forældre lægger mærke til, at deres døtre holder op med at menstruere eller at de aldrig starter på det. Hvis det er tilfældet, vil det altid være et advarselstegn, der skal følges op på. 


PSYKISKE TEGN PÅ SPISEFORSTYRRELSE

De psykiske tegn kan være vanskelige at vurdere, fordi spiseforstyrrelser ofte starter i teenageårene, og derfor let kan forveksles med almindelige teenageudfordringer.

I dag anses det for vigtigt, at man er slank. Hvis din teenager helt uberettiget bekymrer sig om sin vægt, er helt overdrevet nervøs for at tage på eller kontrollerer vægt og kropsmål hele tiden, så kan det være et tegn på spiseforstyrrelse. 

Teenagere er som regel meget sociale og tilbringer hellere tiden med deres venner end med deres forældre. Hvis teenagere begynder at trække sig fra de aktiviteter og de venner, de før satte pris på, er det også noget, der bør give anledning til bekymringer. 

Næsten alle, der har været forældre kender til humørsvingninger. Det er helt normalt og det er også normalt, at man i perioder er kritisk overfor sine forældre. Det er derimod ikke almindeligt, hvis følelserne ændrer sig markant. Det an være at ens teenager pludselig slet ikke udviser følelser eller omvendt bliver meget irritabel over selv meget små ting. 

Hvis din teenager bliver meget rigid – ikke kun hvad mad og spisning angår – kan det være tegn på spiseforstyrrelse. Mennesker der får spiseforstyrrelser bruger nemlig ofte spiseforstyrrelsen til at dæmpe deres angst, så hvis din teenager udviser angst i forbindelse med almindelige ændringer i dagligdagens rutiner, så er det godt at være opmærksom på, om noget skulle være galt.  


ADFÆRDSMÆSSIGE TEGN PÅ SPISEFORSTYRRELSE

De fleste teenagere synes at vægt og krop har stor betydning, og det er helt normalt at tilbringe mange timer foran spejlet. Hvis din teenager spejler sig meget og mener at kroppen ser mærkelig ud, bør man bekymre sig. 

Mange vil også gerne holde sig i form og det er selvfølgelig godt at træne og dyrke motion. Hvis det bliver vigtigere end noget andet, og hvis det pludselig bliver noget der skal gøres hver dag i hele ugen, så er det det, man kalder overdreven motion. Også det, kn være tegn på en spiseforstyrrelse.

I forbindelse med måltiderne, vil nogen forældre selvfølgelig lægge meget til om deres barn spiser mere eller mindre, end de plejer. De færreste forbinder det derimod med en spiseforstyrrelse, hvis deres barn ændrer på sin måde at spise på. Nogen mennesker med spiseforstyrrelser spiser maden i en bestemt rækkefølge, andre spiser meget, meget små mundfulde, og nogen deler maden op på tallerkenen på særlige måder. Hvis du oplever, at dit barn ændrer sin måde at spise på, ikke vil spise sammen med andre mennesker, eller altid undgår måltiderne, kan det anbefales, at man tager en snak om spiseforstyrrelser. 

Spiseforstyrrelser kan være meget udspekulerede. Hvor din teenager normalt er et ærligt menneske, kan spiseforstyrrelsen nogen gange snyde gevaldigt. Forældre kan derfor blive overraskede over, hvor meget de kan blive snydt. Hvis din teenager skal på toilettet eller låser sig inde på sit værelse lige efter måltiderne, kan det være tegn på at de smider maden ud eller kaster den op igen. 

En teenager der lider af BED vil måske ikke spise det store til måltiderne, men til gengæld have et enormt forbrug af mad på andre tider. Det er normalt, at teenagere spiser slik og chips og glemmer at smide emballagen ud, men hvis du finder meget store mængder af tom emballage, kan det være tegn på en spiseforstyrrelse. 

Hvis man spiser alt for meget eller alt for lidt, vil det ofte påvirke ens energiniveau. En teenager, der er overdrevent sløv eller en teenager der er rastløs, bør derfor også give anledning til bekymring. 

At skelne mellem normal og sygelig adfærd

Det kan være svært at skelne mellem hvad der er normalt og hvad der er sygeligt. De fleste tegn på spiseforstyrrelse, kan forveksles med normal adfærd hos en teenager. 

Det vigtigste er derfor at se på, om der er mange tegn på en gang eller om noget har udviklet sig til at blive ekstremt. Er du i tvivl, så kontakt VALENTIA KLINIKKEN.