Overvejer du at få behandling for spiseforstyrrelse ?

Er du i tvivl, om du behøver hjælp til at slippe af med din spiseforstyrrelse? Er du også i tvivl, om du overhovedet er klar til at sige endeligt farvel til spiseforstyrrelsen?

Mange mennesker, der har en spiseforstyrrelse, beskriver den som deres bedste ven og deres værste fjende. Derfor er det også normalt, at være i tvivl om, hvorvidt man overhovedet er klar til at gå i behandling.

Cirklen her viser forskellige motivationsstadier. Hos VALENTIA KLINIKKEN tager vi udgangspunkt i der hvor du er – lige nu.

At gå i behandling for spiseforstyrrelse er krævende

Spiseforstyrrelser handler om meget andet end mad. De handler om at dulme negative følelser, at have kontrol med tilværelsen og at slippe af med mindreværdet.

Din spiseforstyrrelse startede måske med en kur. Da den lykkedes og du tabte dig, følte du dig måske flot, lækker og beundret for din slanke krop.

Du havde det fantastisk med at have styr på din mad og dit udseende, når der nu var så meget andet, du følte dig usikker på.


Pludselig fortæller nogen dig, at du er for tynd. At du er usundt slank. Eller du kan mærke, at din adfærd giver dig problemer. Du bliver måske selv nervøs over, hvad der kan ske, og om det er farligt i længden.

Du kan godt mærke, at du ikke har så meget energi. Du har måske svært ved at koncentrere dig, du er træt, og dit humør er dårligt. Det går ikke bare ud over dig selv, men også over dem, du holder af.


Måske bliver du bekymret for, om din krop kan klare det. Måske udebliver din menstruation. Måske finder du ud af, at dine organer er belastede.

Inderst inde ved du godt, at det kan være skadeligt for dig på langt sigt ikke at få den næring, du har behov for.

Så du er bange, fordi du kan mærke spiseforstyrrelsen påvirker dit liv i en negativ retning. Derfor vil du gerne slippe af med den. Men du er også angst for at blive tyk, hvis du slipper den helt. Derfor vil du gerne beholde den.Dårlige erfaringer med behandling

Du er måske blevet tilbudt behandling, men er i tvivl fordi du er bange for at overlade kontrollen til andre, og fordi du er usikker på udfaldet.

Du tøver og tror måske, at det er bedre selv langsomt at øge sit madindtag, så du i alt fald ikke tager for meget på.

Måske har du før været i behandling og har mødt personale, der ikke lyttede til dig, og som ikke virkede oprigtigt interesserede i dine problemer.

Lider du af den spiseforstyrrelse, der hedder anoreksi, betyder det blandt andet at din vægt er under normalen. Derfor indebærer behandlingen at du skal tage på i vægt. Nogen har meget dårlige erfaringer med en måde, det er foregået på. De beskriver, at de følte sig som en krop, der skulle fedes op.

Lider du af spiseforstyrrelsen bulimi, har du sikkert nogen andre erfaringer. Mange med bulimi har følt sig overvåget. Badeværelset er måske blevet låst af og der er blevet holdt øje med, hvad du laver i tiden, efter I har spist. Det er selvfølgelig heller ikke noget, man har lyst til at få gentaget.

Valget er dit eget

Det er helt normalt at man er ambivalent, når man har en spiseforstyrrelse. Og det er helt naturligt, at være endnu mere i tvivl, hvis man har dårlige erfaringer fra tidligere behandlingsforløb. Derfor kan det være en idé at komme i et afklarende forløb. Her er fokus på, at du skal finde frem til, hvad du vil.

I Hovedstadsområdet er behandling af alvorligere grader af spiseforstyrrelser, samlet på to store centre. Hvis du er under 18 år, vil du komme i behandling på Center for spiseforstyrrelser på Bispebjerg og er du 18 år eller derover, vil du komme i behandling på Center for spiseforstyrrelser i Ballerup.

Du kan se mere om de to tilbud her.

Når du har truffet andre store beslutninger i dit liv, har du sikkert også talt med andre om det. Det hjælper en til at få styr på tankerne. Men lige når det gælder spiseforstyrrelser, kan det være sværere at finde en, der kan give dig et kvalificeret med- og modspil. De fleste vil enten selv være meget berørt af situationen eller også vil de have svært ved at forstå, hvorfor du tænker som du gør.

Hos VALENTIA KLINIKKEN kan du få en motivationsafklarende samtae. Vi vil arbejde med den modstand og den angst, du har for behandling, således at du måske kan blive mere afklaret omkring, hvad et behandlingsforløb kan gøre for dig, og finde ud af, om du tror fordelene kan opveje ulemperne.