Er du i risikozonen for at få en spiseforstyrrelse?

Er du i tvivl, om du er ved at udvikle en spiseforstyrrelse? Har du kigget på Netdoktor, og har du oplevet, at nogle af kriterierne passer på dig, mens andre ikke gør det?

Det kan være fordi, du er i risikozonen for at udvikle en egentlig spiseforstyrrelse. Er du i tvivl, kan du tage en spiseforstyrrelse test.

RIBED-8 RISK BEHAVIOR FOR EATING DISORDERS
Spiseforstyrrelse test version 8

Testen er et instrument, der er udviklet til at måle risikoen for at udvikle både anoreksi, bulimi og BED.

RiBED-8 er et screeningsinstrument, som bruges til at identificere, om du er i risikozonen for at udvikle en spiseforstyrrelse. Testen består af 8 udsagn. For hvert udsagn skal du vurdere, hvordan det passer på dig.

Testen er udarbejdet af speciallæge i psykiatri Mette Waadegaard,
Statens institut for Folkesundhed

Som med alle andre test er der også i denne test tale om spørgsmål og svar, der siger noget om gennemsnittet. Det betyder ikke at det også passer fuldstændigt på dig. Der kan være mange grunde til, at du har svaret, som du har. Du er velkommen til at kontakte os, hvis du er nervøs for, om du er i risikozonen.

Man behøver ikke at have en diagnose for at have brug for hjælp med sin restriktive spisning, sin overspisning eller sin tvangsprægede, regelsatte livsstil.Tværtimod er der al mulig grund til ikke at vente til, man er blevet meget syg, før man får hjælp. Jo længere man venter, jo mere har vanerne taget over, og jo vanskeligere kan det være at vende tilbage til en rask og sund livsstil igen.

Spiseforstyrrelsen som en snylter

En spiseforstyrrelse kommer ikke fra den ene dag til den anden. Typisk kommer den snigende som en måde at håndtere problemer på.

I takt med at sygdommen forværres tager den mere og mere plads for alt det, der også skulle være i livet. Til sidst er der kun plads til spiseforstyrrelsen. Derfor er der også mange, der kalder spiseforstyrrelsen for en snylter.

En spiseforstyrrelse er en snylter
Modellen er udarbejdet af professor, speciallæge i psykiatri Finn Skåderud. Leder af psykoterapiprojektet på Oslo Universitetshospital

Præstation

Den første af de ting, der kendetegner mennesker, der er i risikozonen er, at de er meget perfektionistiske og gerne vil præstere godt på alle fronter. De vil typisk gerne have meget gode karakterer og have det perfekte udseende.

Kontrol

Den anden ting, der går igen i de samtaler, vi har haft med mennesker i risikozonen, er at der er et behov for at have kontrol med tilværelsen. Det er svært at klare den usikkerhed, der er forbundet med at være et voksent mennesker, der skal klare sig selv. Der er ingen garantier for at livet udvikler sig, som man gerne vil have det.

Nære relationer

Den tredie ting, vi ofte støder på, er at der er problemer med nære relationer. Det kan være noget meget konkret, som at man bliver mobbet. Det kan også være at ens forældre er blevet skilt, og man ikke ved, hvordan man skal være loyal overfor begge parter. Det kan også være noget mindre konkret, som at man bare ikke har lyst til at være sammen med andre, men hellere vil være alene.


Hos VALENTIA KLINIKKEN vil vi gerne hjælpe dig – jo før, jo bedre. Få hjælp, før du bliver rigtig syg.

Læs om online terapi og se introfilmen nedenfor